top of page

Fröccsöntés szimuláció a legjobbaktól!

ENG

A fröccsöntés a világ egyik leggyorsabban fejlődő iparága. A gyártók nap mint nap szembesülnek a kihívással, hogy az egyre növekvő piaci igényeket és emelkedő színvonalat folyamatosan ki kell elégíteni, és a globális verseny miatt, gyorsabban és olcsóbban mint korábban bármikor. A magas színvonalú mérnöki munkavégzéshez elengedhetetlen a számítástechnika igénybevétele, a lehetőségek minél hatékonyabb kihasználása. Alaposan felkészült csapatunk minden nálunk gyártatott alkatrészhez készít kitöltés szimulációt. Minőségi szolgáltatásunk bizonyítékaként cégünk hazánkban elsőként kapott világszerte elismert Autodesk Simulation Moldflow Certified Associate minősítést. Az általunk használt Autodesk Simulation Moldflow fröccsöntés szimulációs szoftver segítségével lehetőség nyílik a termék, a szerszám és technológia optimalizálására is az átfogó fröccsöntés szimulációs segítségével. A szoftver - amely egy virtuális fröccsöntőgépként tekinthető - képes megjeleníteni, milyen hibákkal nehézségekkel kell szembe néznünk az adott termék gyártása során, felfedi a terméktervezés hiányosságait. Így még az előtt be tudunk avatkozni, hogy a szerszám elkészülne, ezáltal a költséges szerszámmódosítások, feleslegesen elvesztegetett idő jelentős hányada megtakarítható. Egyes termékek esetében a jelentős vetemedés a szerszám nem megfelelő hűtésének köszönhető, amely optimális kialakításának meghatározására a szoftver segítségével lehetőség nyílik. Az Autodesk Simulation Moldflow legnagyobb előnye piaci versenytársaival szemben (Moldex 3D, Sigmasoft, Rem3D, stb.) pontossága, amelyet a közel 9000 kereskedelmi forgalomban kapható alapanyagot tartalmazó - rendszeres frissítésekkel, kiegészítő mérésekkel karbantartott - adatbázisnak köszönhet. Így biztosítható a szálorientáció és a termék vetemedés minél pontosabb meghatározása virtuális környezetben.

 

Cégünkben megbízható partnerre talál, a fröccsöntés szimuláció területén A-Z-ig!

 

Tekintse meg Moldflow prezentációnkat ->

Moldflow fill pattern
Kitöltési kép

Fröccsöntés szimuláció során virtuálisan a formaüreg kitöltése történik, amely segítségével számtalan hiba kiszűrésére nyílik lehetőség. A kitöltés analízis eredményei segítségével meghatározhatóak a fröccsöntésre jellemző legalapvetőbb információk. Rálátást kapunk arra, mi történik az ömledék előre haladása során, kialakulnak e -és amennyiben igen, hol - összecsapási frontok, légzárványok. Az áramlási kép alapján láthatjuk, számíthatunk e kitöltési problémákra, minőségi hibákra. A beszívódásokkal kapcsolatos legnehezebb kérdés, hogy az adott területen valóban látható mértékű felületű hibát okoz e vagy elhanyagolható annak mértéke. Az Autodesk Moldflow lehetővé teszi, hogy a szimuláció eredményeit fotorealisztikus módon megjelenítsük. 

Moldflow Sinkmark, beszívódás
Valósághű
Moldflow weld line, összecsapás
Összecsapás

A polimer áramlása során kialakuló légzárványok egyes esetekben komoly problémákat okozhatnak. A Moldflow analízis eredményei alapján még időben meghozhatóak a szükséges döntések annak érdekében, hogy a látható felületen ne keletkezzen összecsapás, vagy a képen látható mérékű beszívódás. 

Moldflow sink mark
Beszívódás
Moldflow cooling, hűtés analízis, moldcool
Hűtés analízis

A szerszám hőháztartásának, lokális hőmérsékleti viszonyainak pontos ismerete kiemelten fontos a ciklusidő meghatározásához. A megfelelően kialakított hűtőrendszerrel biztosítható a megrendelők által elvárt alacsony ciklusidő. Számos esetben a helytelenül kialakított, nem megfelelő hatékonysággal működő hűtőrendszer a termék vetemedését okozza. Az Autodesk Simulation Moldflow szoftver tranziens hűtés szimulációjával (CoolFEM) segítségével, még a szerszám kialakítása előtt valós képet kapunk a szerszámban kialakuló hőmérséklet különbségekről és azok hatásairól. A megfelelő szakmai tudással könnyedén csökkenthető a ciklusidő, optimalizálható a termék vetemedés. Az áramlástani szoftverek megállíthatatlan fejlődésének eredményeként, napjainkra a szerszám hűtőköreinek vizsgálata során, valós CFD (áramlástani) analízis lefuttatására is lehetőségünk nyílik. A CFD adta pontosság általi valóság megközelítés, a formakövetű hűtés tervezést a következő szintre emeli. 

Moldflow warp shape
Vetemedés

A szakma kétségtelenül legkényesebb területe a műanyagok zsugorodása, vetemedése, a termék tűréseinek betartása, amit a helyes termékkialakítással, a megfelelő szerszámmal, és az optimalizált gyártási folyamattal lehet garantálni. Kis falvastagságú dobozszerű termékek esetében egy-egy borda meg tudja szűntetni az oldalfal ki-, és bedőlését, ám az egyre bonyolultabb, integrált (több funkcióval rendelkező) műszaki műanyag alkatrészek esetén egyre gyakrabban fordulnak elő olyan szoros tűrésmezők, amelyekkel korábban csak fém alkatrészek esetén találkoztunk. A formaüreg ellenkorrekciója megoldást kínálhat, azonban ez a mai napig igen kockázatos vállalkozás, általában többszöri módosítás után sikerül csak a megfelelő ellendeformáció kialakítása, ami komoly költség- és időnövekedéssel jár. A vetemedés analízis futtatása után, a Moldflow képes a vetemedett alak ellentettjének (korrekciózott formaüreg) exportálására, így segítve a betétek helyes kialakítását.  

bottom of page